Construint somnis

BLOG

19/03/2016

Construcció de jardins.

Jardiners que posin gespa natural en rotllos al teu jardí.

Entre les moltes feines que realitzem a Jardineria Albert, i com a jardiners que treballem a tot Girona, hi ha la de posar gespa natural en rotllos al teu jardí. Gaudiràs, avui per demà, d’un fantàstic jardí fet amb peces de gespa natural.

Tipus de gespa natural en tepes  o plaques que es ven a la zona de Girona.

A la província de Girona, podem trobar, principalment, tres tipus de gespa natural en plaques, bé perquè es produeixin aquí a les comarques de Girona o bé, perquè vinguin de fora.

La gespa de tepes, natural, de més qualitat sol ser la que ve de fora. És una que té la terra força negre i sorrenca. Arriba al punt de distribució de Girona, en camions frigorífics des la zona de Burdeos i es reparteix el mateix dia que arriba a cada un dels jardiners que en demanen per encàrrec. Aquests tepes de gespa han estat arrencats el dia abans. Aquesta gespa en rotllos francesa, està cultivada en uns terrenys de més de 250 Ha (hectàries). És a dir, més de 250 camps de futbol junts. Per tant, la possibilitat que les peces de gespa quedin  contaminada o portin llavors de males herbes de camps del voltant és molt més baix que la gespa en plaques que es cultiva a la zona de Girona i d’altres parts de la península.

En aquests darrers, moltes vegades els camps de gespa en gleves, estan envoltats d’altres camps de cereal, blat de moro, arbres, marges, etc. És aquí, que quan bufa el vent, transporta llavors dolentes que neixen al mig de la llavor bona sembrada per a fer tepes de gespa.

Gespa-tepes-en-jardi-girona

Varietats de gespa natural en peces adequades per a la zona de Girona.

1- Gespa en tepes de tacte fi, és a dir gespa ornamental o esportiva:

Molt apte per a jugar els nens i tenir una gespa molt elegant i i tenir un jardí ben maco. Te una composició bàsicament de dos llavors: Raygras anglès “Lolium Perenne” + "Poa Pratensis". L’inconvenient que té, es que té més necessitats d’aigua de reg i, el seu manteniment, tant en número segues com en tractaments per evitar i curar fongs i malalties, és més alt.
Si es disposa de pressupost per a fer un bon manteniment, es pot tenir un jardí de tepes amb una gespa espectacular, com en un camp de futbol de primera divisió, com pot ser el Camp Nou del Barça.

Gespa-natural-tepes-franca-rotllos-burdeos

2- Pans de gespa, tipus rústica

De fulles més amples i d’aspecte més aspre, aquest tipus de gespa natural en plaques de tepes, té menys necessitats d’aigua i, tot i que també en necessita, es pot considerar una gespa de baix consum d'aigua.  És útil per a qui no vol tenir una gespa tant fina i que no vol haver de regar tant. En la seva composició domina en més del 60% la Festuca arundinàcia. És la varietat de llavor que li dona rusticitat i no té tanta necessitat d’aigua. Seria una gespa natural més adequada per a la zona de Figueres, l'Alt Empordà; Baix Empordà, a que, potser pateixen més calor i, per zones del Ripollès, Garrotxa , Pla de l’Estany , Girona i La Selva si no volem regar massa.

Gespa tipus gram “grama”.

La gespa en tepes tipus gram, és la que, a la zona de Girona, queda seca o color palla entre els mesos d’octubre i març;  no es mort, però queda adormida. És, a partir de l’abril amb la pujada de temperatures ambient i la del terreny que les fulles de la gespa comença a verdejar. Durant els mesos d’estiu Juliol, agost, és quan es manté en el seu màxim esplendor. En general podríem dir que és una gespa que no s’ha de regar pràcticament gens.

De gespes en tepes tipus gram, hi ha pans de gespa que tenen la:

  • Llavor amb la varietat Cynodon Dactylon; 
  • Els que tenen la llavor amb Paspalum Vaginatum. 

Al mercat internacional n’hi ha d’altres, però a la zona de Girona no es comercialitzen.

La diferència entre un i l’altre, és que la segona encara és més resistent a la falta d’aigua i a la mala qualitat del terreny. Les arrels del tepes de Paspalum són molt més verticals i profundes poden arribar a 30cm de fondària. Tant el gram com el Paspalum ( també en diuen gram de fulla gruixuda o ampla ) no necessiten que es faci ressembra, ja que es desenvolupen horitzontalment molt ràpidament.
No sabria dir-vos si a la zona de Girona podem trobar proveïdors de tepes de gram, sí però que n’hi ha de tepes en plaques de Paspalum. Si ens parlem, us aconsellarem!
Cal dir que, si el jardí té un PH superior a 7, es a dir molt salinitzat o bé és a la zona costa, vora mar, és casi obligatori col•locar tepes de Paspalum.

Preparació del terreny abans de posar tepes de gespa.

Moltes vegades  es pensa que, només posant la gespa en plaques sobre el terreny que prèviament hi hem passat el moticultor, és suficient. Dons no!.

Preferiblement, el que s’ha de fer  depenent del moment de l’any en què ens trobem és:

  • Aplicar herbicida total, si pot ser en dues vegades en un interval de 2 mesos, a la gespa o herba que tenim fins ara. Deixar que actuï durant tres setmanes i després podem passar el moticultor si no hi hem de afegir substrat o terra nova.  
  • Ara bé, si el terreny que tenim actualment no és el més adequat per a gespa, bé perquè sovint si faci fang quan plou o es rega, o bé perquè està molt dur i compactat, cal valorar si es preferible aportar-hi sorres netes de llims i argiles, per tal de que al incorporar-les al terra amb el moticultor, es millori l’aireació i drenatge. Si tenim necessitat d’afegir terra per omplir per tal d’anivellar o arribar a determinat nivell, podem afegir qualsevol terra que sigui força granulada, no fangosa, ni argilosa. Però, alerta!, que mai se’ns acudeixi deixar aquesta terra a toca la zona de les arrels dels tepes de gespa. Pensem que la zona d’arrelament d’una gespa està entorn del 30 cm. La sorra que conté un camp de futbol de primera divisió està al voltant del 80% de la zona d’arrels. No cal que arribem a aquests nivells de drenatge; tant sols tinguem aprox 40% sorra serà més que suficient. La manera de calcular la sorra que necessitem afegir al terra per  a després posar o sembrar tepes de gespa,  agafar  els m2 x 0,3 m de fondària x 40 (%)= 3m3 de sorra a afegir. És a dir, aprox 3 big bags. Generalment, les empreses de jardineria, recomanen sauló, però depenen de on provingui i el tipus de terreny que tinguem ( si es massa argilós) és més adequat demanar sorra rentada.Tampoc, no se’ns acudeixi mai, aprofitar una terra que ens pugui semblar bona, però que hagi estat treta d’altres llocs en una fondària superior als 30 cm, o que es tregui de llocs superficials però que estigui contaminada per males herbes o llavors.  Aquestes, males herbes o llavors ens contaminarien, amb els mesos el futur jardí de tepes, encara que en el moment de posar les plaques, veiéssim el terreny en bones condicions.

Al posar gespa en rotllos, és necessari tenir sistema de reg automàtic?

  • La resposta és sí, si volem posar plaques de gespa fina o rústica. Ja que, aquesta, un cop col•locada s’haurà d’anar regant per mantenir la humitat durant almenys una setmana, deu dies. I també, evidentment, ens farà falta després per fer els regs habituals.
  • La resposta és, no necessariament ( tot dependrà de les mides del jardí), si volem posar posar tepes tipus gram o paspalum. Una vegada col•locats, aquests, només haurem de procurar mantenir-los humits fins que siguin arrelats, així evitarem que les juntes dels tepes se separin i s’assequin amb la calor. Posteriorment, i degut a la poca aigua que necessiten, podríem passar de posar sistema de reg. En tot cas, cal escoltar les recomanacions del tècnic de l’empresa de jardineria que ens els col•loqui.

Em vull posar els rotllos de gespa jo mateix, crec que ho sabré fer.

Bé, cap problema, malgrat has de tenir en compte que els tepes de gespa no poden passar massa hores enrotllats sense col•locar. Per, tant depenent de les mides del jardí, necessitaràs personal que t’ajudi.

Com es posen els tepes de gespa? 

Els pans de gespa es col•loquen tal com queden posats els rajols al fer una paret, és a dir, posar les juntes de manera discontinua. I, també, si les puntes ( lateral curt del tepe) és molt xafat, es recomana tallar amb un ganivet de serreta i deixar el perfil ben retallat i recta, així, el contacte entre les peces serà màxim.
Una vegada posat una tros de tepes, passar el “rodillo" o rul•lo  o quelcom que pesi de forma cilíndrica "bombona butà plena".  Així posarem en contacte màxim tot el tepe amb el terra. Seguidament, regar aquesta part instal•lada, sobretot si fa molta calor en el moment de posar els tepes en rotllo.

Autor: Albert Font Serra- Tècnic Jardiner

Articles Relacionats

$value) { if(in_array($value,$gros)) $resultat = true; } return $resultat; } $categories = explode('-', 'Construcció de jardins.'); $contador = 0; ?>
'; } } ?>
'; } } ?>
'; } } ?>
'; } } ?>

Com es construeix un jardí nou de trinca a la zona de Girona?.

'; } } ?>

Quin és millor moment per la poda d’ arbres a la província de Girona, segons les empreses de jardineria?

'; } } ?>

Instal·lació gespa artificial Girona

'; } } ?>

Disseny - construcció jardins de baix consum d’aigua i sense reg. Jardiners i jardineria Girona

'; } } ?>

Escarificar i punxar gespes.Com mantenir les gespes en bon estat.A tot Girona

'; } } ?>

Qui pot fer el manteniment del meu jardí?

'; } } ?>

Instal.lació pans de gespa. Renovem el jardí. Treballem a tot Girona.

'; } } ?>

Vols instal.lar gespa artificial??

'; } } ?>

Tens arbres, plantes o gespes que estiguin malaltes?

'; } } ?>

Poda d’alçada en arbres i arbrat grans i alts. Treballem a tot Girona.

'; } } ?>

Jardins sostenibles. La jardineria del present i futur

'; } } ?>

Jardí de gespa natural i baix consum a Figueres. Jardiners professionals a Girona

'; } } ?>

SOBRE EL BLOG

ALBERT FONT SERRA: Apassionat de la jardineria. Identifica amb faciliat les necessitats per a cada client i proposa les millors solucions en cada cas. Aquí, en aquest blog, hi trobareu suggeriments i propostes per dissenyar, construir, mantenir i renovar el vostre jardí.

CLASSIFICACIÓ D'ARTICLES

CLASSIFICACIÓ D’ARTICLES PER PARAULES CLAU

ACTIVITAT A FACEBOOK



CONTACTA'NS

Escull la forma que més prefereixis i en parlem. Fins aviat i gracies per el teu interès!

PARLAR

Móbil 659 414 653

ESCRIURE

Email:

Per enviar el formulari accepta les condicions d'ús i política de privacitat

UNEIX-TE A LA NOSTRES XARXES SOCIALS