Empreses a Girona que em poden fer una paret vertical enjardinada amb flors i plantes?
A vegades alhora d’imaginar-nos com podem reformar, remodelar o dissenyar i construir de nou el nostre jardí, se’ns acudeixen idees, les quals no sabem si aquestes son realitzables.
Pensem, sovint, en si és possible i si quedaria bé posar una paret enjardinada amb plantes i flors, que en anglès anomenen “ Green Walls”. N’ haurem vist en diversos lloc de Girona a on hi posen plantes enfiladisses “ enredaderes ”, flors que pengen de façanes, murs verticals fets amb estructures de filferro acerat i lligat amb mòduls, gàbies o caixons vareta “varilla” d’ acer com si fossin gàbies metàl•liques o altres sistemes constructius depenent de, si ho volem fer en una casa particular, o bé en restaurants, hotels, oficines, empreses, edificis públics, centres comercials. Moltes vegades, aquestes parets amb plantes tenen una finalitat de mur de contenció i evitar esllavissades.
Com hi viuen les plantes en aquestes parets en murs verticals a la zona de Girona?
En general, les plantes que es posen en jardineria vertical, tenen la capacitat d’arrelament profund i de viure amb poca terra o gens. Han de ser plantes adequades per a la zona de Girona i per a cada una de les comarques on hi hagi o es vulgui fer un jardí o paret vegetal i, d’acord amb com estigui encarada la façana o mur vertical amb plantes respecte al nord o respecte al sol.
És, necessari disposar d’un substrat, terra preparat ric en nutrients i minerals o bé, fibres sintètiques si es que es vol fer un cultiu hidropònic - (wikipedia).
La paret o mur en què hi volem posar plantes, ha de tenir un bon drenatge. És a dir, l’aigua no s’hi pot quedar acumulada ni embassada i evitar els fong i les infeccions.
El sistema habitual de irrigació és el reg gota a gota, alhora que s’hi pot posar una bomba per tornar a fer servir l’aigua que queda a la base de la paret vegetal. Hi hauria d’haver sensors de humitat, per tancar el reg quan plogui i que només s’engegui en el cas que faci falta.
Tipus de parets de plantes que els tècnics jardiners gironins poder oferir-nos.
Les empreses de jardineria a Girona, que es dediquen a fer parets vegetals enjardinades de tot tipus, són els que ens guiaran de quin és el millor sistema.
1- Parets o murs de pedra natural o artificial amb espais per plantes.
Un primer sistema de jardí vertical és la construcció de murs de contenció a base de pedra o roca natural o també pedra de riu. Aquesta darrera, pot ser de canto rodó, blanca o altres tonalitats. Normalment, aquesta pedra de riu, va dins recipients o gabions metàl•lics.
Alhora de construir les gàbies metàl•liques amb les pedres esmentades, es té especial cura en deixar espais per a la incorporació de substrat cap a l’interior i fins i tot que travessi de punta a punta. Així, les plantes poden arribar a arrelar a la paret de terra de la qual pretenem evitar-ne l’esllavissada.
Aquest tipus de murs de contenció amb plantes, permet gaudir d’espais més càlids. Les plantes que s’hi posin han de poder resistir la falta d’aigua i han de poder sobreviure amb l’aigua de la pluja o en tot cas regs puntuals en mànega des de la part superior de la paret. Aquesta aigua arribarà amb molta facilitat als diferents espais a on hi ha les plantes, degut a la gran porositat i espais lliures entre la pedra o rocalla de cada gàbia contenidora.
2- Jardí vertical fet amb feltre “fieltro” o amb cultiu hidropònic.
La base de cultiu de alguns murs vegetals és el feltre. Tèxtil no teixit que no es podreix. Pesa molt poc ( ideal per a llocs a on no hi pot haver massa pes), i es pot substituir en facilitat quan volem renovar les plantes. S’hi posa una altra capa de tela o roba de feltre a sobre i grapat amb grapes inoxidables.
- Inconvenients de fer jardí vertical amb feltre.
Al haver-hi només una fina capa de tèxtil de feltre, no permet resguardar les arrels de les plantes a temperatures baixes. Per tant, no és recomanable la seva utilització en zones fredes com pot ser la comarca del Ripollès, Garrotxa i fins i tot al Pla de l’Estany i la zona interior de la comarca de La Selva.
El feltre no reté l’aigua, això vol dir que sempre ha d’estar humit amb el que suposa que l’aigua ha d’estar funcionant a totes hores.
Fertilització i condicions d’humitat i temperatura d’un jardí vertical vegetal fet amb feltre.
El sistema de reg ha de portar incorporat elements de control de bacteris, fongs, plagues. Controlar la conductivitat elèctrica i el nivell constant de Ph.
Tot plegat molt complicat i car de mantenir, ja que es requereix un control exhaustiu i controlat a distància per la empresa de jardineria instal•ladora del jardí vertical.
3- Parets enjardinades i jardins verticals fets amb sphagnum o “Peat moss”.
Què és el Sphagnum Magellanicum -Wikipedia?. És una mena molsa, que funciona molt bé com a substrat o base per a plantar les flors, plantes aromàtiques, amb l’avantatge que reté molt bé la humitat ( fins a 20 vegades el seu pes) i, de tenir un Ph baix, amb el qual ens podem arribar a estalviar l’ús de determinats productes químics reguladors de ph. Actua com a antibacterià, és a dir, evita que apareguin bacteris i malalties en arrels. A més, és porosa, no pesa i actua com a bon drenant de les arrels.
Si hi plantem plantes amb baix consum de nutrients i d’aigua, podem aconseguir un veritable estalvi en la construcció del nostre jardí vertical, ja que ens estalviarem abonar i regar.
Però al ser d’un ph baix, és a dir àcid dificulta la possibilitat de plantar-hi altres varietats de plantes amb necessitats de ph més elevat.
Aquests molsa, es ven en panels de diferents gruixos, i poden anar acompanyades a la paret vertical de altres substrats.
Aquest tipus de construcció de paret enjardinada amb Sphagunum, és molt adequat per a jardins verticals domèstics o particulars, permeten que el propietari en pugui fer ell mateix un baix i mínim manteniment, essent molt adequat per la instal•lació de jardins verticals en totes les comarques de Girona.
4- Jardins verticals fets amb plantes + els seus testos o envasos.
El sistema de jardins verticals anomenat "plug-in", es basa en posar les plantes, amb el seu recipient o test a on ha crescut, al espai corresponent dins l’estructura de suport de la paret i en posició horitzontal o mig inclinada a 45º. Per tant, no hi ha cap trasplantament, ni canvi de terra o substrat, amb el qual, suposa certs inconvenients de manteniment i conservació.
- Dificultat de substitució del part del sistema de reg sense perjudicar a la planta.
- Possibilitat de que les plantes situades a més alçada se les endugui el vent.
- Durabilitat de la planta en sí mateixa degut a que la base a on ha estat sembrada i crescut no és el que hauria de ser per al seu manteniment continuat.
Aquest sistema de jardinera vertical te sentit en determinats espais, més o menys provisionals o temporal i que tenen una finalitat de separació d’habitacles.
El únic avantatge que hi veiem és que si es mort una planta, aquesta es pot substituir fàcilment, posant-ne una altra igual o diferent en el seu lloc. Exemple, pot ser en el cas de fer servir planta de temporada, que permet aprofitar més l’espai vertical i no ocupar tant superfície al terra.
5- Jardineria vertical feta amb contenidors de substrat amb plantes cultivats i crescuts en hivernacles.
Es munta l’estructura metàl•lica, amb els espais corresponents i mides d’aquests, en funció de la tipologia de contenidors que s’hi vulgui posar. El tipus de terra, base o substrat sol ser material més o menys sintètic, el qual reté l’aigua. En funció la composició i % de perlita, fibra de coco, sphagnum o espumes tècniques, el preu del jardí vertical serà un o un altre.
- Avantatges de jardins verticals amb planta pre cultivada en hivernacle i dins contenidors de substrat.
L’avantatge que té aquest sistema de contenidors en jardineria vertical és que pots gaudir-lo just a partir que s’acaba l’obra.
Si el sistema de reg, falla, aquest sistema de contenidors amb plantes, pot sobreviure més temps.
Si algun panel contenidor falla, o es deteriora, es pot substituir amb molta facilitat.
A més, degut al gruix que poden tenir aquests contenidors, la resistència de les arrels a les gelades és molt elevada. I per tant, la possibilitat de que les plantes es morin és relativament baixa.
- Inconvenients de parets vegetals amb planta pre cultivada en contenidor:
- El sistema de reg està connectat a cada contenidor per la part del darrera. En cas de fallada d’alguna part, en dificulta poder substituir.
- Al tenir un substrat més o menys convencional, i depenent de la qualitat de l’aigua de reg utilitzada, els contenidor amb les seves plantes es poden deteriorar o saturar de sals més ràpidament.
- Evidentment, el pes de l’estructura de jardí vertical junt amb tots els contenidor, és molt més elevat, i condicionant la seva col•locació en determinats espais.
Autor: Albert Font Serra- Tècnic en Jardineria.